UHØRT FOKUS: Politisk islam UDGIVELSE: Det Badende Menneske Objekthistorier Internetarkivet

Læsevejledning

Velkommen til Baggrund. Når du klikker ind på Baggrund, finder du viden i alle afskygninger. Fælles for alle vores tekster er ambitionen om at formidle viden, forskning og idéer, og de er ofte skrevet af akademikere eller studerende, der har arbejdet indgående med det emne, de skriver om. På Baggrund.com præsenterer vi denne viden til en bredere læserskare.

Præcision er vigtigt. Derfor kommer der til at være et begreb eller to, som stammer fra forskellige faglige traditioner, og læsningen foregår i et andet tempo end dagspressens og de sociale mediers nyhedsstrømme. Så bryg en kop kaffe og brug et kvarter på at læse en af vores artikler.

På Baggrund.com kan du læse artikler om blandt andet hackerkultur, alternative økonomier, kabinetter, populisme, historieskrivning, oprør, kulturarv og miljø ‒ i aktuelt og historisk perspektiv.

 

Formater

I Baggrunds Fokusserier undersøger vi emner, som vi synes er vigtige lige nu. Det betyder ikke, at de nødvendigvis rydder forsiderne i de traditionelle medier. I stedet går vi efter vores mavefornemmelse og sætter fokus på de problemstillinger, som ligger bagved forsiderne.

Danske oversættere, litterater og forskere giver En meget kort introduktion til de forfattere eller tænkere, som de har læst igen og igen.

Med vores Mikrohistorier vil vi gerne udvide historiens persongalleri. Den europæiske historie har en række hovedkarakterer – Newton, Kant, Napoleon, Einstein og så videre. Vi introducerer historiens små karakterer, deres ideer og deres opgør. Det er blevet til fortællinger om kogning af hundehvalpe i videnskabens tjeneste, Parcelhusdanmark og opfindelsen af vikingetiden.

Internetarkivet er en samling af visuelle udgravninger fra skyen. Her deler vi alle de historiske kuriøsiteter, som vi finder til fri afbenyttelse i Public Domain.

I Baggrunds Kabinet fremstiller vi – i det klassiske kabinets ånd – en række hverdagsobjekter og genstande, som vi alle bruger uden nødvendigvis at forholde os til deres forhistorie. Vi har blandt andet undersøgt meterstokken, diamanten og sædcellen.

 

Baggrunds biografi

Baggrund.com blev stiftet i sommeren 2012 af fem idéhistoriestuderende med en vision om at gøre internettet langsomt igen.

I januar 2014 udgav vi gratisantologien Et stykke oplysning.

I september 2014 gæstede vi programmet “Faglitteratur på P1″. Lyt til programmet her.

Baggrund er tilmeldt Pressenævnet og har siden 2015 været medlem af Prauda – foreningen for uafhængige netmedier samt repræsenteret i bestyrelsen.

I december 2016 udgav vi et gratis hæfte om ni hverdagsobjekter – Baggrunds Kabinet.

I oktober 2017 udgav vi bogen Uhørt! – idéhistorien læser Donald Trump.

Redaktionen består i dag af 13 medlemmer, som alle arbejder frivilligt.

Vi ønsker fremadrettet at være en førende platform for vidensformidling og gode historier med en akademisk rygrad.

Hvis du har lyst til at tage del i vores projekt, er du mere end velkommen til at kontakte os med et artikeludkast eller en idé. Send en mail til baggrund@baggrund.com eller en af vores redaktører.

Alle rettigheder til indhold på siden tilhører Baggrund og forfatteren, hvis andet ikke er angivet. Hvis du gerne vil bruge Baggrunds indhold, kan du kontakte os på baggrund@baggrund.com.