Leder: Hjemmets arbejde

Leder: Hjemmets arbejde

Illustration: Udklip fra Vilhelm Hammershøi, Stue i Strandgade med solskin på gulvet, 1901. SMK Open

HJEMMETS ARBEJDE: Vi skelner mellem, hvor vi går på job, og hvor vi bor. Men hvad bygger det skel på, og er det egentlig så tydeligt? I forbindelse med Golden Days’ festival “På arbejde” kommer Baggrund ud i alle hjørner af hjemmets arbejde med en serie af artikler, der fokuserer på de idéer, der ligger bag nutidens forståelser af – og uopmærksomhed overfor – det arbejde, der finder sted i hjemmet.

Vi tager på arbejde og kommer hjem igen. Sådan er hverdagen for de fleste af os: Vi står op om morgenen, tager hjemmefra og bevæger os, måske på cykel, rent geografisk til en arbejdsplads. Her arbejder vi, indtil det nogle timer senere igen er tid til at begive os hjem og holde fri.

At arbejdet på den måde har sin egen tid og sit eget sted adskilt fra hjemmets rammer tyder på at være en relativt ny konstruktion: I løbet af 1800-tallet begynder arbejde, i takt med at industrialiseringen, kapitalismen og lønarbejdet for alvor vinder indpas i de vestlige samfund, i stigende grad at adskilles fra hjemmet. Som følge heraf bliver skellet mellem de aktiviteter, vi anser for arbejde, og de aktiviteter, vi ikke gør, skærpet. Men hvad betyder hjemmet, her forstået som et konkret, geografisk afgrænset sted, for vores forståelse af arbejde?

Det undersøger vi i dette onlineunivers, som vi udgiver i samarbejde med årets udgave af kultur- og historiefestivalen Golden Days. Sæt dig godt til rette ved hjemmekontoret og læs dig klogere på forsørgere, moderarbejde, bolighygiejne, husholdningens ingeniører og videnskabeliggørelsen af husholdningsarbejdet.

Se hele onlineuniverset: Hjemmets arbejde – 2024

Scroll to Top