Objekthistorier

I Baggrunds serie Objekthistorier undersøger vi de uundseelige hverdagsobjekter, som er en del af de flestes hverdag. For hvilke begivenheder ligger bag opfindelsen af håndsæben, hvem havde brug for et rolodex for slet ikke at tale om noget så simpelt som en kop?

Vaccinen

OBJEKT: Vaccinen har reddet millioner af liv. Den første vaccine nogensinde var mod kokopper, og historien bag vaccinen begynder med en engelsk læges møde med en malkepige i 1770. Læs Martin Kristensens fortælling om vaccinen, der indgår i Baggrunds Objekthistorier.
LÆS MERE

Håndsæben

OBJEKT: “Sæbe har været brugt af mennesker i flere tusinde år, men har ‒ snarere end som et middel til kropslig renholdelse ‒ været anvendt til en lang række andre formål”. Læs Tanne Schlosser Søndertofts fortælling om håndsæben.
LÆS MERE

Koppen

OBJEKT: Koppen er, og har siden de første bydannelser været, et af de mest almindelige objekter i menneskets dagligdag.
LÆS MERE

Bogstavet

OBJEKT: Bogstavet er en opfindelse. I former og i lyde har bogstaverne forandret sig i samspil med menneskers kultur og teknologiske udviklinger. Læs om de latinske bogstavers oprindelse og om historiens foreløbige slutpunkt ved den digitale skrift.
LÆS MERE
Container History Objects

Containeren

OBJEKT: Containeren er et af de vigtigste materielle objekter i den globale økonomi. I denne objekthistorie udlægger Nicklas Weis Damkjær, hvordan den rektangulære metalkasse er en form for nøgle til at forstå kapitalismen i dag.
LÆS MERE

Rolodexet

OBJEKT: Læs historien om rolodexets storhed og fald, om Rockefellers legendariske netværk af over 200.000 kontakter og indekskortenes første anvendelse blandt 1800-tallets naturhistorikere.
LÆS MERE
Drikkevandsfontænen - Thumbnail

Drikkevandsfontænen

OBJEKT: Rent drikkevand er ingen selvfølge. I 1859 blev den første offentlige drikkevandsfontæne i London indviet efter år med koleraepidemier, drikkevandssatire og utilstrækkelig filtrering af Themsens brune vand.
LÆS MERE
Scroll to Top