Antikkens fortællinger

“Antikkens fortællinger” fokuserer på de tusindårige tråde, der kan trækkes til oldtiden, og adresserer samtidig de processer, der spandt dem.

ANTIKKENS
FORTÆLLINGER
– I 2021

BAGGRUND &
Golden Days

I samarbejde med festivalen Golden Days præsenterer Baggrund onlineuniverset Antikkens fortællinger, der genovervejer og nuancerer samtidens syn på Antikken.

FORORD:
Antikkens fortællinger – i 2021

“Antikken er andet og mere end en støvet, hensvunden epoke. Antikken er en videnskabelig arv, som vores nuværende praksis står på skuldrene af; antikken er et kulturelt udgangspunkt, som nutidens kunstnere til stadighed søger en dialog med, og antikken er tilmed en proces, hvori socio-politiske bevægelser forsat søger at finde rod og autencitet. I samarbejde med Golden Days udgiver Baggrund onlineuniverset ’Antikkens fortællinger – i 2021’, som på den ene side fokuserer på de tusindårige tråde, der kan trækkes til oldtiden, og samtidigt adresserer de processer, der spandt dem”

Grækernes slaver

Lektor Christian Ammitzbøll Thomsen beretter om en af slavegjorte skæbner, der kan skimtes i de historiske spor.
LÆS MERE

Inspektør for Den Kongelige Afstøbningssamling
Henrik Holm:

Antikkens spøgelse

Antikkens spøgelse

Den Kongelige Afstøbningssamling i København står med sine idealiserede, hvide, nøgne gipskroppe som symbol på en af kardinaldyderne i den vestlige kultur: selvregulering. Inspektør for Afstøbningssamling, Henrik Holm, fortæller om samlingen og sit forhold til stedet.
LÆS MERE

Medea, den succesfulde barnemorderske

Medea er mange ting, men først og fremmest er hun barnemorder. Spørgsmålet er dog hvordan og hvorfor, hun blev det. Det har et utal af scenekunstnere givet deres bud på.
LÆS MERE

Cæsars hustru

Et vue over de romerske kvinder, deres rettigheder, historiske efterliv og de mulige paralleller, der kan drages til i dag.
LÆS MERE

Lukian og den antikke satire

Hos den antikke satiriker Lukian finder man rejser til Månen, skænderier på Olympen og mange andre fantastiske ting, blandet op med lige dele humor og samfundskritik.
Læs mere

“Som tilskuerbegivenhed var sporten med til at markere, at der var forskel på folk (…)”

Thomas Heine Nielsen:
Inklusion og eksklusion i klassisk græsk sport

Det andet køn i Iliaden og Odysseen

Hvordan forholder to mytologiske kvindekarakterer sig til de sociale konstruktioner, der knyttes til kvindekønnet i samtiden – når de tilmed ikke er hovedrolleindehavere? Cand.mag. Sheila Aakeson undersøger Andromache og Penelopes funktion som ‘det andet’ køn i den episke fortælling.
Læs mere

Grækernes slaver

Lektor Christian Ammitzbøll Thomsen beretter om en af slavegjorte skæbner, der kan skimtes i de historiske spor.
Læs mere

“Men linket mellem ideen om antikkens hvide marmor-skulpturer og racistiske dagsordener er et parløb, der trækker spor tilbage i tiden, og som er vigtig at holde sig for øje i den todelte udforskning af antikkens oprindelige bemaling og ideen om den hvide antik.”

Amalie Skovmøller:
Ideen om den marmorhvide antik

Kalenderen

Uanset hvilken kalender, du benytter til kaffeaftaler, børnepasning og fødselsdage, så har mesopotamiere, jøder, grækere og romere bidraget til den kalender, vi bruger i dag. Chr. Gorm Tortzen & Tore Leifer beretter om kalenderens brogede ophav.
LÆS MERE

Antikkens fortællinger – i 2021

Selvom antikken lever i bedste velgående omkring os, kan det være svært at få øje på den. Derfor udgiver Baggrund i samarbejde med festivalen Golden Days onlineuniverset “Antikkens fortællinger – i 2021”.
Læs mere

Antikkens fortællinger – i 2021 er lavet i samarbejde med Golden Days. Artiklerne er redigeret af Marie Weis Sigurd Klint, Ida Katinka Ploug og Johan Bolding Rasmussen.

Alle rettighederne til teksterne tilhører Baggrund og forfatterne, hvis andet ikke er angivet.

Kasper Mikael Jacek har lavet grafik og layout af “Antikkens fortællinger – i 2021”. Hvis andet ikke er angivet er billederne brugt under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)

Baggrund x Golden Days

Scroll to Top