“Hvorfor ukronet?” undersøge nogle af de kvinder, der i første omgang ikke blev tildelt en plads i den kollektive hukommelse.

HVORFOR
UKRONET?

En del af
Golden Days
QUEENS

I samarbejde med festivalen Golden Days vil Baggrund med vores onlineunivers “Hvorfor ukronet?” undersøge nogle af de kvinder, der i første omgang ikke blev tildelt en plads i den kollektive hukommelse.

FORORD:
Hvorfor ukronet? – i 2022

Queens. Vi kender dem fra historiske malerier, glitrende magasiner og klassiske eventyr. Gennem årtusinder har dronninger siddet på tronen og udøvet en reel magt – selv i patriarkalske samfund – og deres navne er gennem historiebøgerne blevet overleveret til eftertidens nationer. Men hvad med dem, der er forblevet ukronede dronninger, dem, der har formuleret radikale idéer om feminisme, brudt kønsstereotyper ved at leve som udøvende kunstnere, forfattet filosofiske værker, som ikke er blevet foreviget for eftertiden, eller skrevet vild skønlitteratur under pseudonym?”

FATIMA MERNISSI:

“Kants ideelle kvinde var fuldkommen tavs. For vældig viden udsletter ifølge Kant ikke blot en kvindes charme, men det at udvise en sådan viden dræber en enhver kvindelighed”

Læs Hasib Nasiris artikel om Fatima Mernissi:
“Vestlige kvinders usynlige harem”

Fatima Mernissi: “Vestlige kvinders usynlige harem”

Den marokkanske tænker Fatima Mernissi (1940-2015) fortjener at være blandt de første navne, der træder frem i vores hukommelse, når talen falder på pionerende feministiske personligheder og tænkere. Det mener filosof og ph.d.-stipendiat Hasib Nasiri, som her giver et indblik i Mernissis originale tanker.
LÆS MERE

Esther Oluffa Pedersen:

“Nordentofts privatliv blev politiseret, fordi hun insisterede på sin ret til at beslutte, hvordan hun ville indrette sit kærlighedsliv og sine familieforhold uden indblanding udefra.”

LÆS: Demokrati og skolen – Inger Merete Nordentofts
skelsættende pædagogiske tanker og personlige valg

KAROLINE VON GÜNDERRODE:

“Jeg har ofte haft det ufeminine ønske om at kaste mig ud i en vild kamp, at dø. Hvorfor blev jeg ikke en mand! Jeg har ingen sans for feminine dyder, for kvindens lyksalighed. Kun det vilde, store, glinsende tiltaler mig.”

Læs Martin Fog Lantz Arndals artikel om Karoline von Günderrode:
Den tyske romantiks ukronede dronning

Leder: Hvorfor ukronet?

I samarbejde med festivalen Golden Days vil Baggrund med vores onlineunivers “Hvorfor ukronet?” undersøge nogle af de kvinder, der i første omgang ikke blev tildelt en plads i den kollektive hukommelse.
Læs mere

Helene Scott-Fordsmand:

“’Filosoffen’ må være hævet over historien, over kulturen, og mest af alt over kroppens uregerlighed for, at de kan krones. Rigtige dronninger bliver ikke overvældede af sorg; de skal ikke på toilettet midt under en ceremoni; de får ikke ustyrlig menstruation eller har dårlige hårdage (i hvert fald taler de ikke om det).”

LÆS: Hvorfor ukronet? – Filosofkonger og -dronninger
og spørgsmålet om et legitimt tilhørsforhold til filosofien

Hvorfor ukronet? er lavet i samarbejde med Golden Days. Artiklerne er redigeret af Marie Weis, Ida Katinka Ploug og Johan Bolding Rasmussen.

Alle rettighederne til teksterne tilhører Baggrund og forfatterne, hvis andet ikke er angivet.

Kasper Mikael Jacek har lavet grafik og layout. Hvis andet ikke er angivet er billederne brugt under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)

Baggrund x Golden Days

Scroll to Top