Leder: Drømmeland – idealisering, kultivering og kolonisering af landet

Leder: Drømmeland – idealisering, kultivering og kolonisering af landet

Illustration: collage af Ida Katinka Ploug efter Michael Anchers “To piger på en mark. Sommerdag”, SMK Open.

FOKUS: Drømmeland – idealisering, kultivering og kolonisering af landet. Udtrykket På landet fremkalder for de fleste guldalderagtige billeder: gyldne, frodige marker, fredelige hyrdeliv og fuglekvidder. Men virkelighedens land er mere nuanceret og holder ikke altid, hvad billederne lover. Gennem tiden har landet været genstand for markante kulturelle drømme og et utal af idéer om menneskets forhold til naturen. Det er igen og igen blevet idealiseret, kultiveret og koloniseret og har på den måde indtaget en selvfølgelig plads i vores historieskrivning. I samarbejde med festivalen Golden Days præsenterer Baggrund onlineuniverset Drømmeland for at undersøge de glansbilleder, skønmalerier og vrangforestillinger af det landlige, der har været på spil i vores kultur.

Landet er mere end blot en modsætning til byen og kulturens vakuum. Det har en næsten selvfølgelig æresplads i vores historie og bevidsthed. Vi idealiserer det fredelige, simple liv langt fra byen, forgylder landskaberne og lovpriser naturens gavmildhed. Vi kultiverer jorden, sår, forædler, poder og dyrker. Vi koloniserer, rydder landarealer for mennesker, sætter hegn om vores marker, frygter det invasive og holder fremmede arter væk med gifte og redskaber. 

Baggrund akkompagnerer Golden Days, når festivalen i år tager en tur ud i det grønne under temaet “På landet”. Med onlineuniverset Drømmeland – idealisering, kultivering og koloniseringen af landet undersøger vi de håb, længsler og ideer, vi har haft og stadig har om det rurale, landlige og naturlige. Hvorfor har mennesket gennem tiden drømt om livet på landet? Hvilke forventninger har fået os til at lægge så mange følelser, så meget identitet og så stort et arbejde i det? Og hvad gør det ved os, når drømmene brister, og troen på den fede jord bliver til muld?

Blandt andet kan du læse med, når:

Trine Hass præsenterer landidyllen i dens mest koncentrerede, litterære form: hyrdedigtningen. Bag denne genres romantiske univers af får, frihed og harpespil, møder man, som hun viser, ofte strenge magt- og samfundsforhold.

Else Skjold trækker tråde fra nutidens tekstilproduktion og overforbrug af tøj til naturens cirkulation for at bevise, at naturen ikke behøver at være reduceret til en ressource, men også kan tjene som vigtig kilde til inspiration og innovation. 

Mikkel-Theis Paulsen viser rejsen mod det ukendte og de bristede drømme, nederlaget og melankolien, der ledsager udforskningen og koloniseringen af fremmed land, samt den ureflekterede fremstilling af ikke bare andre, men også os selv.

Læs resten af artiklerne: Drømmeland – idealisering, kolonisering og kultivering af landet

Scroll to Top