Sidste år udgav vi Det Badende Menneske, der afsøgte hjørnerne af badningens, badets og renlighedens lange og rige historie. Nu vil vi gøre formatet til en fast udgivelse, hvor hver udgivelse kaster et idéhistorisk blik på et nyt tema, der er med til at definere det samfund, der omgiver os, og de liv, vi lever i dem. Udgivelsen er en hybrid af akademiske baggrundsartikler og analyser, levende reportager, fotoessays, kuriøse fortællinger og historiske kilder; den kan læses som et magasin, men har en bogs tyngde, når du holder den i hånden og — især — når du graver dig ned i indholdet.
Det næste bog-magasin i serien er Det fængslede menneske – Nedslag i fængslets idéhistorie, hvor vi undersøger følgende spørgsmål: Hvad afslører fængslet om vores kultur? Hvordan har vores idéer om straf og retfærdighed været med til at forme fængslet, som vi kender det i dag? Hvad er fremtidens fængsel?
Med magasin-bogen vil vi skabe en hybrid mellem magasin og bog, der skal give magasinet tyngde igen. Derfor præsenterer vi i en række forskelligartede nedslag i fængslets idéhistorie, der også tæller bidrag af en række fantastisk dygtige forskere:
- Jørn Brøndal, professor ved Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet
- Tine Roesen, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet
- Poul Duedahl, professor ved Historie, Aalborg Universitet
- Emilie Valentin, ph.d.-studerende ved Historie, Aalborg Universitet
- Johan Heinsen, lektor ved Historie, Aalborg Universitet
Sammen med forskerbidragene præsenteres fængselskunst og fotografier fra historien, oversættelser af essentielle kilder til idéer om fængslet, retfærdighed og straf i den vestlige historie. Det tæller oversættelser af Cicero, Ovid, Martin Luther King, Jeremy Bentham, Louis Ferdinand Céline og Rosa Luxemburg.
Udgivelsen stræber efter at være en væsentlig, alsidig og visuel smuk læseoplevelse i den forstand, at de mange forskningsbidrag suppleres med journalistiske reportager, interviews og fotoessays af unge journalister, studerende, fotografer og forskere.
Illustration: Frederik Porsmose