For mange er badet en naturlig, daglig rutine, der oftest foregår alene i bruseka- binen inde på badeværelset. Men badningen er også et religiøst ritual, et socialt samlingspunkt, en kilde til litterær og kunstnerisk inspiration, et politisk redskab og en sanselig oplevelse – det separate badeværelse og den private bruserutine er, historisk set, et nyt fænomen.
I onlinemagasinet Baggrunds seneste udgivelse Det Badende Menneske afdækker vi – med akademiske artikler, interviews, essays, rejsereportager og visuelle fremstil- linger – hvad badet som sted og handling kan afsløre om vores kultur, og hvordan vores kultur har været med til at forme badet, som vi kender det i dag. Dette er en række historiske og geografiske nedslag, som på hver deres måde er med til at oplyse denne daglige rutine. Badets kulturhistorie er lang, indviklet og rig, og den kaster lys på, hvordan vores kultur er tæt knyttet sammen med badet og badningen.
Læs nogle af artiklerne fra bogen her:
Marie Weis: Caracallas termer
På Museo Archeologico Nazionale di Napoli finder man under navnet “Farnese-samlingen” en række skulp- turer, der blev fundet ved en udgravning af Caracallas termer i Rom. Men når skulpturer flyttes fra et bad til et museum, følger den oprindelige kontekst ikke med.
Kasper Mikael Jacek: En dråbe vands rensende dyder
De engelske, industrialiserede byers arbejderkvarterer var beskidte. Én af løsningerne var badets rensende vand. Det rensede nemlig ikke bare skidtet væk fra arbejderens krop. For initiativtagerne til opførelsen af badeanstalter var det et vigtigt element i en moralsk opløftning af den anden verden, som dele af arbejderklassen levede i.
Jens Vium: Badet som katedral
Nogle bade er bygget til arbejderen, andre er bygget til kongen. Arkitekt Jens Vium rejser gennem Europa for at finde en badekultur, der ikke kun handler om hygiejne og motion, men også om glæden ved at opholde sig i vand, og hvordan det ses i arkitekturen.
Melchisédech Thévenot: Kunsten at svømme
Den franske forfatter, videnskabsmand, opfinder, kartograf og diplomat, Melchisédech Thévenot, udgav i 1696 en bog med titlen ‘Kunsten at svømme’. Bogen var et af de første værker om det at svømme og blev ivrigt læst i det 18. århundrede.