Arthur M. Worthington: Et studie i plask

“Illustreret med 197 øjeblikkelige fotografier”, står der på titelbladet til fysikeren A. M. Worthingtons studie i dråbers plask fra 1908. Bogen er udtryk for en fascination af det øjeblikkelige, det forgængelige, og for en fysikers jagt på regelmæssighed i det tilsyneladende tilfældige. Fotografierne, taget med millisekunders forskydning, etablerede en form for permanens, der kunne studeres mere indgående end det flygtige dryp. En lignende varighed fandt Worthington i det, han kaldte “permanente plask”, som pryder forsiden på hans bog: Våbenprojektilers slagtryk mod et krigsskibs panserarmering. Disse plask er for Worthington udtryk for, at selv de hårdeste materialer kan ‘flyde’ og ‘plaske’ under tilstrækkelig fysisk kraft.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artiklen er udarbejdet af Thomas Erslev.

Med Internetarkivet samler vi alt det bedste, historiske indhold, vi kan finde i Public Domain. Du kan se resten af Worthingtons bog her.

Scroll to Top