Antikkens fortællinger – i 2021
Du behøver ikke en tur sydpå for at opleve antikken. Den lever nemlig i bedste velgående herhjemme; de fysiske aftryk kan ses på museer og i arkitekturen, mens den immaterielle arv lever videre i vores sprog, naturvidenskab og litteratur. Ligeledes har underholdningsindustrien bidraget flittigt til vores kollektive forståelse af antikken ved at anvende perioden som setting for vidt forskellige produktioner. Alt fra den voldspornografiske actionfilm 300 over filmklassikere som Ben Hur og Spartacus til satiren Life of Brian anvender antikken som kulisse.
Du kan tilmed nemt tilgå antikken på din skærm derhjemme ved at sætte en film som Gladiator på eller spille et computerspil som Assassins Creed. Antikken er med andre ord aldrig længere væk end ét klik med computermusen – når man altså ved, den er der.
Men meget af det, vi forestiller os om antikken, er vores egen fortælling om perioden. Når kameraet i Gladiator panorerer over Rom, er det ikke datidens Rom, men snarere dét Rom, som holdet bag filmen forestillede sig: et marmorhvidt, civiliseret magtcentrum fyldt med søjler, imposante bygninger og en umættelig elite. I forlængelse af den voksende interesse, der har vist sig i de senere år for at dissekere historieskrivningen, ønsker vi med onlineuniverset Antikkens fortællinger – i 2021 at genoverveje og nuancere vores syn på antikken. Onlineuniverset udgives i samarbejde med festivalen Golden Days, der i år sætter fokus på antikken, og som finder sted fra den 3. til den 19. september 2021.
Onlineuniversets formål er dermed at udfolde en række af antikkens fortællinger, der til stadighed rumsterer i og kaster lys på vores samtid, gennem artikler og billedmateriale. Artiklerne er som altid forfattet af fagpersoner med særlig ekspertise om de respektive emner.
Temaet skal forstås bogstaveligt og mere metaforisk, idet onlineserien kombinerer en række bidrag, der konkret beskæftiger sig med fortællinger fra antikken – eksempelvis i form af antikke originaltekster, skulpturer, skuespil – med en række bidrag, der behandler, hvordan antikkens fortællinger i bredere forstand lever omkring os – eksempelvis i form af bidrag om Den Kongelige Afstøbningssamling samt sporten og politikkens rolle i det antikke samfund og frem.
På redaktionen er det vores håb, at serien vil slå en undren og nysgerrighed an hos læseren ved at fremvise en række af de mangeartede fortællinger, som antikken bestod af, og som trækker deres spor til vores tid. Disse spor rummer alt fra ophøjet filosofi til fornedrende slaveri; højt besunget kærlighed til bestialsk kvindeundertrykkelse; finkulturel tragediekunst og jordnær satire til idealiserede krigsherrer og mytologiserede kvinder, og såvel de fiktive som de non-fiktive fortællinger har stadig meget at tilbyde verden i dag – i 2021.