Et stykke oplysning
En antologi om viden udgivet af Baggrund
Baggrund udgav antologien Et stykke oplysning i januar 2014.
Bogen handler om viden og titlen spiller på det, at der er en forskel mellem Oplysning (med stort O) og oplysninger (i flertal). Oplysninger ændrer sig, når de ikke længere befinder sig et, men et andet sted. Oplysninger kan flyttes, gives væk, gives videre eller smides ud. De falsificeres eller verificeres og samles til bøger eller i opslagsværker som viden. De kan kodes og gemmes i digitale formater, som man kan redigere, kopiere og sende via e- mail. Oplysninger kan gemmes væk og de kan afsløres igen.
Læs nogle af artiklerne fra bogen her:
Redaktionelt forord: Hvad er oplysninger?
Oplysninger kan flyttes, gives væk, gives videre eller smides ud. De falsificeres eller verificeres og samles til bøger eller i opslagsværker som viden. Oplysninger kan gemmes væk og de kan afsløres igen. Baggrund udgav i januar 2014 antologien Et stykke oplysning. Læs bogens forord her.
Mikkel Thorup: Oplyst ene-vælde – viden og autoritet i det post-faktuelle samfund
De to begreber viden og oplysning har kørt parløb siden den tidlige oplysningstid. Men er vi nu nået til et tidspunkt i historien, hvor vores viden står i vejen for vores svar? Hvor oplysninger står i vejen for oplysning? Lektor i politisk idéhistorie Mikkel Thorup fortæller her historien om den oplyste ene-vælde.
Mads P. Sørensen: Ikke-viden, demokratisk offentlighed og den politiske beslutningsproces
Når man træffer beslutninger, er det vigtigt at vide, hvad man ved og hvad man ikke ved. Men det er ikke altid, at vi bare ved, hvad vi ikke ved. Seniorforsker ved Dansk Center for Forskningsanalyse Mads P. Sørensen beskriver her vigtigheden af de oplysninger, som vi ikke ved, vi ikke har.I
Søren Høgh Ipland: Kortlægning af datastrømmen
“Skyen” er ingen svævende kollektiv bevidsthed, som vi kan synkronisere med og blive frie. Den er bygget, ejet og kontrolleret. Man plejer at sige, at hvis servicen er gratis, er man selv det produkt, der bliver solgt. Og præcis den forretningsmodel er kernen i så mange af de cloud services, vi er vant til at bruge. Prisen er vores privatliv, men vores glæde ved produktet overskygger det.
Mathias Findalen: Gezi-protesterne – sociale medier og kampen om det politiske rum
Tyrkiets nye revolutionære går på gaden med en smartphone i baglommen. De tweeter direkte fra Gezi-parken og udfordrer magthavernes førsteret til at definere, hvad offentligheden må høre. Men er de sociale medier alene om at skabe politiske forbedringer og er internettet kun på de svages side?
Nan Dahlkild: Det uendelige vidensrum – biblioteker, oplysning og offentlighed
Sammen med renæssancens nye materielle og intellektuelle verdensorden opstod en helt ny biblioteksorden. Med bogtrykkerkunsten voksede mængden af bøger og mulighederne for at læse dem. Denne udvikling fortsatte og i dag er forestilling om Open access de afgørende visioner for det moderne bibliotek. Læs Nan Dahlkilds tour de force over det moderne biblioteks historie.
Laura Louise Sarauw: Kompetencer som oplysningsprojekt – myndiggørelse eller styring?
I Danmark har man de seneste år set et markant skifte i bedømmelsen af uddannelseskvalitet. Den studerende uddannes nu ikke længere primært til at blive et kritisk tænkende individ, men til at blive en anvendelig funktion på arbejdsmarkedet. Laura Louise Sarauw fortæller, hvordan det er gået til.
Rikke Alberg Peters: Videnssamfundet og højrefløjens nye fremtrædelsesformer
Venstrefløjen og højrefløjen fortæller to forskellige historier om, hvilke udfordringer vi står overfor i mødet med videnssamfundet. I dag og i morgen bringer Baggrund to artikler fra hver sin side af det politiske spektrum. I dag skriver Rikke Alberg Peters om, hvordan den yderste højrefløj har erstattet fortidens racistiske paroler med identitetspolitiske argumenter for bevarelsen af den nationale og etniske egenart.
Esben Bøgh Sørensen: Viden og venstrefløjen
Venstrefløjen og højrefløjen fortæller to forskellige historier om, hvilke udfordringer vi står overfor i mødet med videnssamfundet. I går fortalte Rikke Alberg Peters om højrefløjen og i dag fortæller Esben Bøgh Sørensen om, hvordan venstrefløjen analyserer overgangen til videnssamfundet som kapitalismens større udbredelse og indtrængning i alle livets sammenhænge.